fbpx

Astăzi vorbim despre consiliere în carieră, pentru că în fiecare etapă a vieții profesionale vor exista provocări. Vor fi diferite, dar vor exista cu siguranță. Și un proaspăt absolvent care nu știe încotro s-o apuce, și un manager cu experiență care simte că s-a plafonat se pot simți la fel de copleșiți.

Poate nu ai nevoie să-ți schimbi complet jobul sau domeniul de activitate. Poate vrei o promovare sau o mărire de salariu, poate simți că CV-ul tău poate fi redactat mai bine. Poate ai o prezentare importantă și nu știi de unde s-o apuci. Sau poate vrei să iei pulsul pieței muncii și să te pui la curent cu ultimele oferte. Oricare ar fi situația ta, e recomandabil să fii proactiv și să apelezi la consiliere în carieră înainte ca situația să devină extremă.

Iată o listă de moduri concrete în care apelarea la un consilier te poate ajuta să-ți deblochezi sau să-ți pui ordine în viața profesională.

1. O perspectivă mai largă

Suntem prinși în vârtejul propriilor noastre vieți ca într-un carusel din care nu ne-am mai dat jos de ani de zile. Suntem amețiți și în același timp limitați, pentru că vedem în fiecare zi aceleași lucruri din același unghi. Simpla externalizare a situației prin angajarea unui profesionist poate face diferența – uneori tot ce ne trebuie este perspectiva proaspătă a unui ochi antrenat să vadă detalii care nouă ne scapă. Pentru a ne cunoaște mai bine, avem nevoie de un punct de reper din afara noastră care să ne reflecte.

2. Sfaturi personalizate

Există o mulțime de cărți și articole de dezvoltare personală, branding, management al carierei. Majoritatea conțin informații viabile și sunt un punct bun de plecare. Însă nicio carte sau blog nu-ți va răspunde la toate întrebările și nu te va putea ajuta până la capăt. De ce? Pentru că ești unic: abilitățile, aspirațiile și datele tale personale alcătuiesc o combinație care-ți este specifică. La fel de specifice trebuie să fie și sfaturile pe care le primești. Fiecare avem ceva unic de oferit lumii, iar această contribuție trebuie definită de la caz la caz. Consilierea vocațională te poate ajuta să economisești timp prețios tocmai pentru că îți dă sfaturi customizate.

3. Timp dedicat

Simplul fapt de a pune deoparte un interval de câteva ore lunar în care să ne ocupăm de carieră are multiple efecte benefice. În primul rând, ne obligă să reflectăm asupra noastră într-un mod organizat. Suntem prea puțin obișnuiți să ne gândim la noi – suntem programați să fim atenți mai degrabă la ce e în afara noastră decât la ce se întâmplă în interiorul nostru. Dacă ne gândim la noi, o facem câteva momente ici-colo, când apucăm, de cele mai multe ori dezorganizat. Orele de consiliere în carieră ne vor obliga să ne focusăm atenția în mod susținut asupra noastră, ne vor structura gândurile răzlețe și le vor transforma în concluzii mai ușor de pus în aplicare. De asemenea, faptul că cineva ne monitorizează ne va face să fim mai responsabili și să nu renunțăm la jumătatea drumului.

4. Ai ocazia să experimentezi și să încerci lucruri noi

Orice consiliere este un antrenament: un spațiu și un timp dedicat experimentelor, unde greșelile nu au nicio consecință. Majoritatea celor care apelează la consiliere în carieră se află într-o stare de incertitudine și e normal să fie așa: au câteva idei mai mult sau mai puțin vagi, dar multe spații pe harta lor personală sunt albe. Frumusețea acestui lucru este că la consiliere putem desena orice în acele spații, putem șterge, putem desena din nou, șterge din nou. Fără consecințe, fără stres. Este o ocazie de a explora noi posibilități și de ce nu, de a ne lărgi harta.

5. Dublă acțiune: micro și macro

De obicei, consilierii vocaționali sunt experți în planificarea carierei și la nivel micro și la nivel macro. Pe lângă faptul că te vor ajuta să-ți cunoști și să-ți definești mai bine abilitățile personale, te vor asista în redactarea CV-ului și te vor pregăti pentru eventuale interviuri, ei îți pot da informații prețioase despre cum să-ți lărgești rețeaua de contacte, cum să ai o vizibilitate mai bună în domeniul tău de activitate și care este dinamica pe piața muncii în general. Acestea te vor ajuta să te poziționezi mai bine în contextul economic și social actual.

6. Mai multă încredere

Toate cele listate mai sus vor contribui la o autocunoaștere profesională mai bună, o prezentare și o poziționare mai precisă pe piața muncii și o clarificare a scopurilor și a planului de acțiune în carieră. Însă dincolo de nivelul strict operațional pe care ședințele consiliere în carieră te vor ajuta să-l optimizezi, un efect la fel de important se va petrece pe plan psihic: un plus de control și claritate îți vor da mai multă liniște și mai multă încredere în tine, lucruri care se vor vedea în comportamentul tău și care pot înclina balanța în favoarea ta la următorul interviu pe care îl vei da.

Așadar, dacă beneficiile autocunoașterii prin consiliere ți se par valoroase, hai să stăm de vorbă!

error: Continut protejat!