Cu siguranță îți amintești momentele în care aveai o responsabilitate importantă, precum studiul pentru un examen la facultate, un proiect important de livrat la job, sau un cadou de cumpărat, pe care ai ales să o amâni până în ultima clipă. Sau, dacă te afli printre norocoșii care nu au avut parte de așa ceva niciodată, cu siguranță cunoști oameni care mai fac asta.
Poate ai să spui: “Dar ce contează când și cum termin? Important este că am livrat la timp ce am zis!”. Si este adevărat, majoritatea oamenilor care procrastinează reușesc să își termine proiectele in ziua termenului-limită. Atunci, mai reprezintă procrastinarea o problemă?
Studiile despre acest fenomen in rândul studenților au arătat că deși cei care amână sunt inițial mai puțin stresați in comparație cu colegii lor, pe parcursul unui semestru, ei au declarat performanțe școlare mai slabe, precum și niveluri cu mult mai crescute de stres și chiar îmbolnăvire. Iar acest lucru se manifestă și ulterior în viața de adult.
Spre exemplu, ai putea să te așezi și sa iți termini proiectul x, și decizi să începi totuși cu o mica pauza. “Doar 5 minute pe Facebook” îți spui, și imediat descoperi cum puținele minute s-au transformat în 2 ore de vizionat mini filmulețe despre căței care fac surfing, crime misterioase sau roboți dansatori (I see you!). Sau obiectivul tău poate fi unul mult mai mare, cum ar fi decizia ca de luni sa te apuci de alergat, dar apoi te gândești că hainele sport pe care le ai nu sunt suficient de bune si că mai întâi trebuie să îți achiziționezi unele noi.
Întotdeauna când facem ceva ce ne determină să ieșim din obișnuit, apar o mulțime de mecanisme de apărare care intervin pentru a ne face să ne simțim mai bine, totul fiind automat si inconștient. Putem folosi negarea sau chiar o super raționalizare pentru „a scăpa” de situațiile care nu ne plac, care dor.
Practic, totul se rezuma la un conflict interior si la autocontrol, ești de acord? Din fericire, psihologia abundă in idei și modalități pe care le putem folosi pentru a ne întări autocontrolul. Poți încerca să:
- Stabilești obiective mai mici de-a lungul unui proiect mai îndelungat;
- Să îți definești și limitezi în timp fiecare pas;
- Să îți programezi fiecare etapă in calendar;
- Să îți recompensezi procesul;
- Să îți vizualizezi câștigul etc.
Prof. universitar Katherine Milkman ne propune să asociem o treabă pe care nu vrem sa o facem cu ceva ce putem face cu drag. De exemplu, dacă îți place să patinezi și trebuie să studiezi o carte importantă pentru un proiect la job sau un examen, descarcă materialul în format audio și ascult-o la căști când mergi la patinoar.
Bun, până aici sună bine, și in multe situații astfel de abordări raționale funcționează foarte bine, însă uneori aceste metode pur si simplu nu merg. În astfel de situații, este important să fim conștienți de proces, de metodele (numeroase!) prin care capul ne poate sabota, și pur si simplu să înaintăm, încet, dar fără să ne oprim. Stabilește-ți micro obiective, descarcă-ți aplicații motivante pe telefon, transformă biroul de lucru într-un spațiu mai atractiv, orice te face să ai o reușită. Este posibil ca într-o astfel de etapă să apară vocea care îți spune că toate astea înseamnă prea puțin fată de ce ți-ai propus si că mai bine nu te mai apuci deloc. Nu te lăsa ademenit in capcană!
Ai un eseu de 1000 de cuvinte de scris? Oferă-ți o recompensă pentru primele 150 de cuvinte scrise 😊. Vrei să te apuci de sport dar nu ai chef să te ții de o rutină? Începe prin a dansa pe melodia preferată în fiecare zi, sau prin a face mici exerciții atunci când îți faci cafeaua de dimineață. Principiul se poate aplica cu orice activitate și în orice moment al zilei. Începutul este cel mai greu, așa că dacă îți propui să lucrezi măcar 15 minute, vei observa singur cum vei dori să petreci mult mai mult timp in acel proiect odată ce începi, și astfel vei putea să îți atingi obiectivul mult mai ușor!
Încearcă un exercițiu: testează până mâine ce ți-am propus și scrie-mi cât de mult ți s-a schimbat abordarea 😊. Până atunci, have a bright and gingerly day!